Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Γιώργος Αναγνώστου : Αυτές πρέπει να είναι οι προτεραιότητες του Επιχειρησιακού Σχεδιασμού 2012-2014 του δήμου Άργους – Μυκηνών.


Η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε την πρόταση της Δημοτικής Αρχής για το  Επιχειρησιακού Σχεδιασμού 2012-2014  του δήμου Άργους – Μυκηνών.

Η εισήγηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο της 19 Σεπτεμβρίου 2012:

Θεωρούμε ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες της χώρας, το Επιχειρησιακό Σχέδιο 2012-14 του δήμου Άργους – Μυκηνών , πρέπει να έχει σαφείς στόχους και προτεραιότητες, προσεκτικά ιεραρχημένους, ώστε οι μειωμένοι έτσι κι αλλιώς διαθέσιμοι πόροι, να κατευθυνθούν σε έργα που θα δημιουργούν μετρήσιμα αποτελέσματα στην ανάπτυξη και στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Σε έργα και δράσεις που θα αξιοποιούν τις ήδη διαθέσιμες υποδομές και θα δημιουργούν νέες, με σημαντικές συνέργειες με πολλούς τομείς της οικονομικής ζωής της περιοχής. Έργα που θα αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής του νέου δήμου.

Οι προτεραιότητες:
1.      Η Βελτίωση της  σύνδεσης και της προσβασιμότητας των αστικών κέντρων του δήμου με το εθνικό και νομαρχιακό οδικό δίκτυο.
2.      Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των  υποδομών των αρχαιολογικών χώρων και χώρων σύγχρονου πολιτισμού - Το νέο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας.
3.      Δράσεις  για μια βιώσιμη αγροτική  ανάπτυξη του δήμου, για την   ανασυγκρότηση της αγροτικής γης. 
4.      Δράσεις υποστήριξης της ηλεκτρονικής μάθησης κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού - αξιοποίηση των Ευρυζωνικών υποδομών του δήμου.


 

Α.  Η βελτίωση της  σύνδεσης και της προσβασιμότητας των αστικών κέντρων του δήμου με το εθνικό και νομαρχιακό οδικό δίκτυο.

  • Η βελτίωση του οδικού άξονα Άργος – Μυκήνες, ώστε οι αρχαιολογικοί χώροι των δύο πόλεων να αποτελέσουν «ενιαίο λειτουργικό χώρο».
  • Η βελτίωση  της σύνδεσης του Άργους με το κέντρο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, την Τρίπολη, μέσω παρεμβάσεων στον οδικό άξονα Άργος – κόμβος Στέρνας.
  • Βελτιωτικές παρεμβάσεις, τμηματικά, στην Δυτική περιφερειακή Άργους ( Άκοβας ), ώστε αυτή να είναι προσπελάσιμη και ασφαλής  σε βαρέα οχήματα και λεωφορεία, αποσυμφορώντας σημαντικά τον αστικό ιστό της πόλης και σύνδεσή της με τον νέο περιφερειακό που ενώνει την ΕΟ Άργους – Τρίπολης με την ΕΟ Άργους Ναυπλίου.
  • Αναβάθμιση της «ανατολικής επαρχιακής οδού Πελοποννήσου», Άργος – Κιβέρι – Κυπαρίσσι. Άμεσα έργα βελτίωσης της  Επαρχιακής  οδού Άργος – Κιβέρι – όρια νομού.


Β. Αναβάθμιση και εκσυγχρονισμός των  υποδομών των αρχαιολογικών χώρων και χώρων σύγχρονου πολιτισμού - Το νέο Βυζαντινό Μουσείο Αργολίδας.

  • Δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης, αξιοποιώντας στο μέγιστο βαθμό καλλιτέχνες που προέρχονται από τον δήμο μας.
  • Έργα συντήρησης – διάσωσης  ναού Αγίου Κωνσταντίνου.
  • Αγορά ιστορικής οικίας Στρ. Τσώκρη.
  • Δημιουργία Λαογραφικού Μουσείου στη Ν. Κίο.
  • Αποκατάσταση τοιχογραφιών Κωνσταντοπούλειου Μεγάρου.
  • Δημιουργία αποθηκών για την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
  • Βελτίωση υφιστάμενης οδού που οδηγεί στο Κάστρο της Λάρισας. Αξιοποίηση της υφιστάμενης μελέτης η οποία έχει προεγκριθεί από την 25η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
  • Δημιουργία φακέλου προβολής του νέου Βυζαντινού Μουσείου Αργολίδας.


Γ.  Δράσεις  για μια βιώσιμη αγροτική  ανάπτυξη του δήμου, για την   ανασυγκρότηση της αγροτικής γης. 
Ο δήμος Άργους - Μυκηνών, ο οποίος καλύπτει σχεδόν την μισή αγροτική γη του νομού μπορεί και πρέπει να συμβάλει στην υιοθέτηση της  νέας αγροτικής μεταρρύθμισης. Επιλέξιμες δράσεις μπορούν να αποτελέσουν:
·         Η ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών για την πληροφόρηση των αγροτών μέσα στα ήδη λειτουργούντα  ΚΕΠ ( Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών) των δήμων με την στελέχωσή τους  με επιμορφωμένα για το σκοπό αυτό στελέχη.
·         Δημιουργία και λειτουργία ηλεκτρονικής πύλης με αγροτικό περιεχόμενο, πλήρως ενημερωμένη με κάθε πληροφορία για τα αγροτικά θέματα της Αργολίδας.
·         Η Αναπτυξιακή εταιρία του δήμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί, ως εργαλείο για την υλοποίηση  μιας  Προγραμματικής Συμφωνίας  με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο η άλλο ερευνητικό ίδρυμα και με τις Ενώσεις των αγροτών, για την εκπόνηση  μιας  σύγχρονης «κυλιόμενης» μελέτης,  για την ανασυγκρότηση της αγροτικής παραγωγής του νομού.
·         Ο δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου μπορεί να δημιουργήσει ένα μητρώο αγροτών Αργολίδας πιστοποιημένων για την παραγωγή καθαρών γεωργικών προιόντων. Συνεχείς και αυστηροί έλεγχοι για την μη χρήση απαγορευμένων φυτοφαρμάκων , αλλά και ελέγχων υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα παραγόμενα προιόντα, μπορούν να καταστήσουν την Αργολίδα αναγνωρίσιμο τόπο παραγωγής "καθαρών αγροτικών προιόντων" υψηλής αξίας.  
Δ.  Δράσεις υποστήριξης της ηλεκτρονικής μάθησης κατά της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Η τάση μετανάστευσης προς τον κυβερνοχώρο αυξάνεται όλο και περισσότερο. Οι τεχνολογίες της πληροφορίας και των επικοινωνιών (ΤΠΕ) αφορούν σημαντικό μέρος της καθημερινής μας ζωής και αποτελούν βασική προτεραιότητα και σημαντικό  παράγοντα και στον χώρο της εκπαίδευσης. Ο δήμος οφείλει να συμβάλλει στην ψηφιακή ισότητα με την δημιουργία προυποθέσεων για την εύκολη και δωρεάν πρόσβαση των νέων κυρίως ανθρώπων, στο διαδίκτυο, στην ηλεκτρονική μάθηση.
Προτεραιότητες αποτελούν:
§         Η αξιοποίηση των Ευρυζωνικών υποδομών από το δήμο σε συνεργασία με άλλους ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς. Στο νέο δήμο  έχει δημιουργηθεί ένα δίκτυο οπτικών ινών μήκους αρκετών χιλιομέτρων με ήδη συνδεμένα με αυτό πολλών δεκάδων δημόσιων κτιρίων. Οι  υπάρχουσες υποδομές πρέπει να λειτουργήσουν, προτού καταστραφούν,  για την ανεμπόδιστη και με χαμηλό κόστος πρόσβαση όλων των πολιτών στις νέες υπηρεσίες που θα προσφέρουν τα ευρυζωνικά δίκτυα ( γρήγορο internet, καλωδιακή τηλεόραση, υπηρεσίες τηλειατρικής κτλ ).
§         Δημιουργία  ηλεκτρονικών βιβλιοθηκών , με προτεραιότητα  την πιλοτική δημιουργία της στη Ν. Κίο.
§         Λειτουργία του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων ( δια βίου μάθηση ) με στοχευμένα προγράμματα σπουδών και ενίσχυση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
§         Δημιουργία ακόμα πενήντα θέσεων Η/Υ με ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε δημόσια κτίρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου