Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Συνάντηση ΚΕΔΕ – Ευ. Βενιζέλου: Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να διασφαλίζει εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης

        Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο είχε την Πέμπτη, 31 Μαΐου, το προεδρείο της ΚΕΔΕ και οι επικεφαλής των παρατάξεων προκειμένου να καταθέσει τις προγραμματικές θέσεις της Αυτοδιοίκησης ενόψει των εκλογών, αλλά και να ενημερώσει για τις έμπρακτες προσπάθειες και πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει οι δήμοι της χώρας, παρά τη δεινή τους οικονομική κατάσταση, για να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα που έφερε η κρίση και να διασφαλιστεί η κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι δεν έγινε απλώς ένας θεσμικός διάλογος, αλλά επιχειρησιακός και πρακτικός, «για να βοηθήσουμε τον πολίτη, την τοπική ανάπτυξη και τον άνεργο» και ότι «στην προεκλογική περίοδο οφείλουμε να αναδείξουμε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς εν μέσω κρίσης, σε επίπεδο δήμου, μπορούν να αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα».


«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την υποδομή και τη δυνατότητα να θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που μπορεί να μας οδηγήσει στην ολοκληρωμένη φάση του εγγυημένου επιπέδου της αξιοπρεπούς διαβίωσης» ανέφερε και σημείωσε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δράσει προς αυτήν την κατεύθυνση σε τρία επίπεδα.
Από την πλευρά του, ο Κ. Ασκούνης τόνισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, είναι στο πλευρό του πολίτη και θα κάνει ό,τι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των πολιτών. Υποστήριξε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά τα όποια προβλήματα που έχει, έχει σήμερα επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχει αποτελεσματικότητα, μπορεί να δρα άμεσα και αποτελεσματικά και ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο, «όπως θα ζητήσουμε και από τους άλλους αρχηγούς», να εμπιστευτεί η Πολιτεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ακολουθούν  αναλυτικά οι δηλώσεις:


Ευ. Βενιζέλος: Είχαμε σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική συζήτηση με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της δεύτερης προεκλογικής περιόδου οφείλουμε να αναδείξουμε το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχουμε ανάγκη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς υπό συνθήκες κρίσης μπορούμε στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο επίπεδο του Δήμου, της τοπικής κοινωνίας, να αντιμετωπίσουμε πάρα πολλά προβλήματα.
Καταρχάς, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την υποδομή, την εμπειρία, τη δυνατότητα, να θέσει σε λειτουργία ένα δίκτυο κοινωνικής προστασίας, που μπορεί πολύ σύντομα να μας οδηγήσει στην ολοκληρωμένη φάση του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης.
Το νέο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», οι άλλοι θεσμοί κοινωνικής παρέμβασης, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα κοινωνικά φαρμακεία, τα συσσίτια, η παρέμβαση στα προβλήματα στέγασης, η παρέμβαση στην αντιμετώπιση του μεγάλου και ζωτικού προβλήματος της απόλυτης φτώχειας, δίνουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την εμπειρία αλλά και τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως θεσμός κοινωνικού κράτους, κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής και κοινωνικής δικαιοσύνης.
Υπό συνθήκες κρίσης κανείς δεν πρέπει να νοιώθει μόνος και αβοήθητος. Κανείς δεν είναι εγκαταλελειμμένος. Όλοι είμαστε μαζί, ο ένας δίπλα στον άλλον και αυτό φαίνεται και μπορεί να φανεί πολύ καλύτερα στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία είναι κράτος κοντά στον πολίτη, είναι ο ενδιάμεσος κρίκος ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και το κράτος.
Ένα άλλο πεδίο πολύ σημαντικό, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων. Τα προγράμματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η αυτεπιστασία, δηλαδή η άμεση πρόσληψη στους Δήμους για τα δικά τους έργα, η κοινωφελής εργασία, είναι δύο μοχλοί οι οποίοι μπορεί να δώσουν αμέσως πολλές χιλιάδες κυλιόμενες θέσεις εργασίας, ιδίως για νέους ανθρώπους. 120.000 θέσεις εργασίας δίνει η αυτεπιστασία και 45.000 θέσεις εργασίας δίνει η κοινωφελής εργασία, σε συνδυασμό με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Χαίρομαι γιατί ξεμπλοκαρίστηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η διαδικασία πρόσληψης για κοινωφελή εργασία. Και το ίδιο πρέπει να γίνει ταχύτατα και για το θεσμό της αυτεπιστασίας, για να έχουμε πρακτικά αποτελέσματα, να χτυπήσουμε την ανεργία και ιδίως την ανεργία των νέων στην καρδιά της.
Το τρίτο πεδίο είναι πιο φιλόδοξο, αλλά και αυτό είναι εφικτό. Είναι το επίπεδο των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί να δώσει ευκαιρίες επενδύσεων σε μικροκλίμακα, σε τοπικό επίπεδο. Γιατί εκτός από τον δημόσιο τομέα με τα βάρη του και τον κλασικό ιδιωτικό τομέα, υπάρχει ένας τρίτος τομέας, ο κοινωνικός τομέας που έχει πολλά πλεονεκτήματα και μπορεί να βοηθήσει στην τοπική ανάπτυξη, ιδίως υπό συνθήκες κρίσης.
Εκτός από αυτά, συζητήσαμε με την ηγεσία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και για τα θεσμικά και οικονομικά φυσικά προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έγιναν ήδη πολύ σημαντικές βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο του «Καλλικράτη», με το τελευταίο νομοσχέδιο που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή και είχαμε την ευκαιρία συνεργαζόμενοι με την ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Οικονομικών να οργανώσουμε έναν μηχανισμό δανειοδότησης των Δήμων μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο.
Τα έργα του ΕΣΠΑ που τρέχουν, τα δημόσια έργα που τρέχουν στην πραγματικότητα είναι έργα σε επίπεδο Δημοτικής Αρχής και υπάρχει δυνατότητα ακόμη μεγαλύτερης και γρήγορης απορρόφησης κονδυλίων που υπάρχουν, κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, με αντιγραφειοκρατικές διαδικασίες αλλά με διαφάνεια στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Άρα, εδώ δεν κάνουμε απλώς έναν διάλογο θεσμικό, πολιτικό, προεκλογικό, αλλά κάνουμε έναν διάλογο επιχειρησιακό, πρακτικό, για να βοηθήσουμε τον πολίτη, για να βοηθήσουμε την τοπική ανάπτυξη, για να βοηθήσουμε τον άνεργο.
*****
Κ. Ασκούνης: Στα πλαίσια των αποφάσεων που έχει πάρει η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων σήμερα συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, γιατί εμείς πιστεύουμε ότι στην περίοδο που διανύουμε την προεκλογική το ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο της δημόσιας συζήτησης, δηλαδή να μπει στην ατζέντα της προεκλογικής περιόδου το ζήτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Εμείς πιστεύουμε ότι το συγκεντρωτικό γραφειοκρατικό και αναποτελεσματικό κράτος δεν μπορεί να συνεισφέρει πολλά στην έξοδο από την κρίση που διέρχεται η χώρα μας. Αντίθετα, εμείς πιστεύουμε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση παρά τα όποια προβλήματα έχει, έχει σήμερα επιχειρησιακή ετοιμότητα, έχει αποτελεσματικότητα, μπορεί να δρα άμεσα και αποτελεσματικά.
Άρα, εμείς ζητήσαμε από τον κ. πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως θα ζητήσουμε κι από τους άλλους Αρχηγούς των κομμάτων, να εμπιστευθεί η Πολιτεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι προς το συμφέρον όλων και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της μεγάλης και πολύπλευρης κρίσης που διερχόμαστε.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως και ο κ. πρόεδρος ανέφερε, μπορεί πράγματι να είναι σημαντικός, τόσο στο κοινωνικό  επίπεδο, όσο και στο αναπτυξιακό επίπεδο. Ήδη εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πολύ μεγάλο και εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών και από τα κοινωνικά παντοπωλεία και φαρμακεία κ. πρόεδρε, από το Βοήθεια στο Σπίτι, από τα ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΑμεΑ, γενικότερα ένα δίκτυο το οποίο έχει σήμερα απήχηση σε όλη την κοινωνία και είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτός που προστατεύει τον πολίτη.
Στα ζητήματα τα αναπτυξιακά, αναφερθήκατε ήδη στο πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας που ξεμπλοκαρίστηκε, όπου μιλάμε για 45 χιλιάδες εργαζόμενους πεντάμηνης διάρκειας, το πρόγραμμα αυτεπιστασίας που είναι έτοιμο να ξεκινήσει κ. πρόεδρε και σε ένα επίπεδο τριετούς διαρκείας μπορεί να απασχολήσει σε εξάμηνη ετήσια βάση πάνω από 120 χιλιάδες συμπολίτες μας.
Όπως επίσης και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ που εμείς κάναμε έκκληση στον πρόεδρο να ξεπεράσουμε τη γραφειοκρατία και τις αγκυλώσεις που δημιουργεί όλο αυτό το σύστημα και μπορούμε να δώσουμε πραγματικά πνοή, να δώσουμε ελπίδα σε αυτό που σήμερα αντιμετωπίζει η κοινωνία, δηλαδή την ανεργία. Αυτός είναι ο αναπτυξιακός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι εμείς είμαστε διατεθειμένοι παρά τις όποιες δυσκολίες να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτά τα προβλήματα.
Τέλος, θέσαμε στον κ. πρόεδρο τα ζητήματα τα οικονομικά, θέλουμε να ενημερώσουμε και την κοινή γνώμη ότι έχουμε από το 2009 μέχρι σήμερα μία μείωση των πόρων πάνω από 50%. Και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει συμβάλλει πραγματικά στη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος, εάν και οι άλλοι φορείς της Δημόσιας Διοίκησης είχαν προσαρμοστεί ανάλογα, θα είχαμε προ πολλού πρωτογενή πλεονάσματα.
Κύριε πρόεδρε, θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτή τη συνάντηση και να σας δηλώσω ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, είναι στο πλευρό του πολίτη και θα κάνει ότι είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συμπολίτες μας. Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου