Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Αναστασία Μπόγρη: Δέχτηκε δολοφονική επίθεση από τον ίδιο της τον πατέρα...

αναδημοσίευση απο το  www.protothema.gr

Τι λένε άνθρωποι από το συγγενικό περιβάλλον του θύματος;

δείτε στο protothema.gr



Στο 2ο όροφο του ΚΑΤ, στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο χρόνος μετράει διαφορετικά για τη μητέρα της 17χρονης Ασπασίας Μπόγρη, που παλεύει να κρατηθεί στη ζωή από τις 12 Αυγούστου, μετά την απόπειρα δολοφονίας εις βάρος της από τον ιδιο της τον πατέρα. Κάθε μέρα έχει συνολικά μία ώρα «ζωής». Από τη 1.30 μέχρι τις 2.00 το μεσημέρι κι από τις 7.30 μέχρι τις 8.00 το βράδυ…
Στις 7.15 το απόγευμα η Σπυριδούλα Φατούρου ανεβαίνει τις σκάλες. Τη συνοδεύουν η αδελφή της, Σμαράγδα, και κάποιοι ακόμα δικοί της άνθρωποι. Το βλέμμα της θολό, διερευνητικό. Το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να ανοίξουν οι πόρτες και να βρεθεί κοντά στην κόρη της για μισή ώρα που επιτρέπεται. Κάποιοι άνθρωποι, που έχουν επίσης ασθενείς στην Εντατική, τη γνωρίζουν. Την πλησιάζουν για να ρωτήσουν πώς πάει το παιδί και να της δώσουν κουράγιο. Οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία. «Να προσεύχεστε για το παιδί μου, σας παρακαλώ, αυτό μόνο». Δεν ενδιαφέρεται για το ποιοι είναι γύρω της, μόνο να ανοίξει η πόρτα της Εντατικής...

Από τις 2.40 το μεσημέρι της Δευτέρας 12 Αυγούστου η 17χρονη Ασπασία δίνει την πιο δύσκολη μάχη, τη μάχη να κρατηθεί στη ζωή. Ήταν η στιγμή που ο πατέρας της, Γιώργος, την πυροβόλησε εξ επαφής μετά τη μεσημεριανή τους έξοδο για φαγητό στα Φιλαράκια, στην πλατεία Λαϊκής Αγοράς του Άργους. Στη συνέχεια πήγε σπίτι του και αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει. Στις 22 Αυγούστου κατέληξε στο Τζάνειο. Ένα τεράστιο «γιατί;» συνοδεύει από τότε όποιον συζητάει για αυτή την υπόθεση...

Τα χρέη, η «εμμονή» 
και το διαζύγιο
Ο Γιώργος Μπόγρης ήταν προμηθευτής τσιγάρων σε περίπτερα και ψιλικατζίδικα στην ευρύτερη περιοχή. Πριν από τέσσερα χρόνια, όταν ξέσπασε η κρίση, ο Μπόγρης υπήρξε θύμα της. Η επιχείρηση δεν πήγαινε καλά, η ζωή δυσκόλεψε. Ο εσωστρεφής επιχειρηματίας βρίσκεται αντιμέτωπος με μεγάλα προβλήματα. Καταλήγει να έχει δανειστεί από τράπεζες και τοκογλύφους, αλλά να μην μπορεί να τα βγάλει πέρα. Εκεί κάπου αρχίζουν τα πρώτα σοβαρά προβλήματα με τη γυναίκα του, Σπυριδούλα. Εντάσεις, καβγάδες και φωνές αναγκάζουν τη σύζυγο να φύγει από το σπίτι. Η 13χρονη τότε Ασπασία την ακολουθεί.



Πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν μπόρεσε ποτέ να αποδεχτεί ο 47χρονος. Παρενοχλούσε τη σύζυγό του σχεδόν σε καθημερινή βάση. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν ενημερωμένες γι’ αυτό τόσο οι δικαστικές όσο και οι αστυνομικές αρχές της περιοχής. Η Σπυριδούλα προχωράει τη ζωή της. Συνάπτει σχέση με έναν άλλον άντρα, κάνει νέα προσωπικά σχέδια. Πρώτο της μέλημα, όμως, είναι πάντα το σωστό μεγάλωμα της Ασπασίας. Ο Γιώργος μένει στάσιμος, ενώ βουλιάζει στα χρέη αλλά και τα λάθη του. Δεν μπορεί να ξεπεράσει το γεγονός ότι η πρώην γυναίκα του έχει κάνει βήματα εμπρός, όπως δεν μπορεί να ξεπεράσει ότι η κόρη του έχει ακολουθήσει τη μητέρα της. Αυτό προκύπτει και από το σημείωμα του αυτόχειρα που βρέθηκε τη 19η Αυγούστου στο σπίτι του και αναφέρει μεταξύ άλλων: «Κανονικά θα έπρεπε να σκοτώσω εσένα, αλλά επειδή θα ζήσεις, όσο ζήσεις, με το βάρος του θανάτου της θα είναι καλύτερα».



Το προφίλ που σκιαγραφήθηκε μετά το τραγικό γεγονός έκανε λόγο για έναν άνθρωπο που έφερε ενδείξεις ότι έπασχε από διπολική διαταραχή και ψυχασθένεια. Αυτό, όμως, δεν ήταν κάτι που είχε διαγνωστεί όσο ο Μπόγρης ήταν εν ζωή. Με λίγα λόγια, η πράξη οδηγεί στο συμπέρασμα και όχι κάποιο ιατρικό ιστορικό του. Σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το ζευγάρι βρισκόταν τέσσερα χρόνια σε διάσταση, περίπου δέκα μέρες πριν το τραγικό συμβάν Μπόγρης και Φατούρου είχαν βάλει τις πρώτες υπογραφές προκειμένου να εκδοθεί το διαζύγιό τους.

Υπευθυνότητα και… φήμες
Η 17χρονη Ασπασία παλεύει να κρατηθεί στη ζωή. Το παλεύει γιατί έχει στόχους. Τελείωσε τη δεύτερη τάξη του Λυκείου με 18. Ήθελε να γίνει εγκληματολόγος. Από τη βαθμολογία της μπορούσε να το επιτύχει, ένα μικρό πρόβλημα ακοής όμως θα την εμπόδιζε, γι’ αυτό αποφάσισε να στραφεί στα Παιδαγωγικά, όντας μαθήτρια της θεωρητικής κατεύθυνσης.



Λίγες μέρες πριν από το συμβάν η Ασπασία βρισκόταν σε διακοπές με οικογενειακούς φίλους στην Επίδαυρο. Είχε γυρίσει για να ξεκινήσει φροντιστήρια ενόψει της τρίτης Λυκείου. Το πρωινό της 12ης Αυγούστου η μικρή είχε πάει να εξομολογηθεί για να κοινωνήσει το Δεκαπενταύγουστο. Η σχέση της με τη μητέρα της μπορούσε να θεωρηθεί φιλική, αλλά υπήρχαν διακριτοί ρόλοι, ποιος ήταν ο γονιός, ποιο το παιδί. Ένα πλάσμα περιφρουρημένο, που είχε όρια. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που μας είπαν κοντινοί τους άνθρωποι: «Η Σπυριδούλα ζει για την Ασπασία. Τη λατρεύει. Μέσα σε ένα μήνα έχει χάσει δεκαπέντε χρόνια από τη ζωή της. Ευτυχώς, από την πρώτη στιγμή στηρίζεται από ψυχολόγο κι αυτό την έχει βοηθήσει. Λέει μερικές φορές ότι δεν έπρεπε να αφήσει το παιδί να πάει, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί αυτό που συνέβη».



Όπως λέει στο People άνθρωπος από το περιβάλλον της μητέρας: «Είχαν φιλική σχέση μάνα και κόρη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχε έλεγχος. Οι οικογένειες των παιδιών που κάνει παρέα η μικρή ήταν όλοι γνωστοί. Το παιδί δεν έφευγε ποτέ από το σπίτι χωρίς να πει πού πάει και τι ώρα θα γυρίσει. Αν χρειαζόταν κάτι, επικοινωνούσε με τη μητέρα της, συνήθως με μηνύματα. Είναι ένα κορίτσι η χαρά της ζωής. Διάβαζε πολύ, γιατί ήθελε να πετύχει τους στόχους της. Αυτή είναι η Ασπασία και την περιμένουμε όλοι να σηκωθεί, να πάει βόλτα με τις κολλητές της, να ξεκινήσει διάβασμα, να κάτσουμε όλοι μαζί να δούμε DVD, να δούμε την αστυνομική περιπέτεια που εκείνη θέλει».
Το περιστατικό μέσα σε λίγα λεπτά είχε μαθευτεί σε όλη την πόλη του Άργους. Οι περισσότεροι κάτοικοι γνωρίζουν τον εσωστρεφή Γιώργο Μπόγρη, την πολύ όμορφη σύζυγό του και το παιδί τους. Όλοι είχαν να πουν μια καλή κουβέντα για την Ασπασία. Η μαρτυρία, όμως, ενός οικογενειακού φίλου μπορεί να δώσει πολλές απαντήσεις: «Ο Γιώργος είναι ο φυσικός αυτουργός της απόπειρας. Του όπλισαν, όμως, το χέρι. Του το όπλισαν όταν πήγαινε στο καφενείο και άκουγε αρνητικά σχόλια συνέχεια. Του έλεγαν “Η γυναίκα σου, που είναι με τον τάδε. Από κοντά και η μικρή”. Η κοινωνία είναι μικρή στο Άργος. Καθετί που λέει κάποιος, χωρίς να σκέφτεται, μπορεί να αναπαραχθεί. Και για τη Σπυριδούλα, αλλά και για τη 17χρονη κόρη της, είχαν ειπωθεί και είχαν αναπαραχθεί πολλές ανακρίβειες όσον αφορούσε τη νέα τους ζωή. Φανταστείτε έναν άνθρωπο, που έχει καταστραφεί οικονομικά, να κάθεται σε ένα φιλικό τραπέζι και να ακούει τέτοια. Και διαταραγμένος να μην είναι, θα γίνει. Όπως και να έχει, ο Θεός ας συγχωρήσει την ψυχή του, γιατί δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που θα μπορέσει να το κάνει. Μακάρι, πραγματικά, να γίνει καλά το παιδί. Μόνο αυτό έχει σημασία» λέει στο People άνθρωπος που ήταν μάρτυρας σε όσα βίωνε τον τελευταίο καιρό ο Γιώργος Μπόγρης.



Η προσευχή όλων και η ελπίδα

Η μάχη της Ασπασίας συνεχίζεται. Το σημαντικό πρακτικά είναι να σταματήσει να χρειάζεται μηχανική υποστήριξη. Τις τελευταίες τρεις μέρες τής αφαιρούν το μηχάνημα για να βρει τις ανάσες της, ώστε να μπορέσει σιγά σιγά να αντεπεξέρχεται μόνη της αναπνευστικά. Απώτερος στόχος είναι να βγει από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, όπου σοβούνται μικρόβια. Πριν από λίγες μέρες, άνοιξε τα μάτια της. Προσπαθεί να εστιάσει. Πλέον αντιδρά στο άγγιγμα της μητέρας της. Η ελπίδα όχι μόνο δεν παύει να υπάρχει, αλλά ενισχύεται. Παρ’ όλα αυτά, είναι μια πραγματικά δύσκολη μάχη, αφού το οίδημα στον εγκέφαλο δεν έχει υποχωρήσει, η τελευταία αξονική έδειξε ότι η κατάσταση παραμένει σταθερή αλλά κρίσιμη. Οι σφαίρες που έχει δεχθεί, μία στο ζυγωματικό, μία στο δεύτερο αυχενικό σπόνδυλο, δεν έχει καταστεί εφικτό ακόμη να αφαιρεθούν. Μέσα στις επόμενες μέρες, η οικογένεια αναμένει  απάντηση και από ένα κέντρο αποκατάστασης στο Ανόβερο, στο οποίο έχουν σταλεί όλες οι εξετάσεις της. Οι προσευχές όλων βρίσκονται στο πλευρό της Ασπασίας, που –ένα μήνα και τρεις μέρες τώρα– αποδεικνύει ότι είναι ένα αξιοζήλευτα δυνατό πλάσμα!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου