Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

Ψηφιακή περιήγηση των Κάστρων της Πελοποννήσου.

Ψηφιακά θα μπορούν πλέον να περιηγούνται όσοι θέλουν σε 150 κάστρα και οχυρές θέσεις της Πελοποννήσου μέσα από το έργο «Ψηφιακή προσβασιμότητα και ανάδειξη των Κάστρων Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας», που βρίσκεται στη φάση της επεξεργασίας.

Σύμφωνα με τη μελέτη του έργου, που πήρε χτες τη θετική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, το πλούσιο υλικό που διαθέτει η 25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα παρουσιάζεται συμπληρωμένα και οργανωμένα μέσα από μια διευρυμένη διαδικτυακή πλατφόρμα.

Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται, σύμφωνα με το ΑΠΕ, φωτογραφίες, σχέδια, ημερολόγια αρχαιολογικών ερευνών και άλλες σημαντικές πληροφορίες για τα κάστρα και τις οχυρώσεις των τριών νομών, η σπουδαιότητα των οποίων αναδείχθηκε και στο συνέδριο για την οχυρωματική αρχιτεκτονική στην Πελοπόννησο, που διοργανώθηκε το περασμένο φθινόπωρο στο Λουτράκι από την 25η ΕΒΑ.

Η πλατφόρμα της εφαρμογής θα περιλαμβάνει έναν ιστότοπο με τις θέσεις και όλες τις πληροφορίες για το σύνολο των οχυρών, καθώς και για κάθε κάστρο ξεχωριστά, τη δυνατότητα επιτόπιας περιήγησης στους χρήστες των «έξυπνων κινητών» (smartphone), σύνδεση με κοινωνικά δίκτυα για κάθε κάστρο, αλλά και δημιουργία συνολικής κοινωνικής σελίδας των μνημείων στην οποία το κοινό θα μπορεί να συμμετάσχει. Επίσης, θα παρέχεται η δυνατότητα δημιουργίας θεματικού καταλόγου για τα κάστρα της Πελοποννήσου στην ελληνική και την αγγλική Wikipedia, με παράλληλη δυνατότητα επεξεργασίας και εμπλουτισμού των επιμέρους άρθρων από τους χρή
     

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου