Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Δελτίο τύπου του δήμου Άργους - Μυκηνών για τις δηλώσεις του Μιχάλη Χασάπη για τα έργα στη Λέρνα.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Σε απάντηση επιστολής και διαφόρων δημοσιευμάτων του δημοτικού συμβούλου κ. Χασάπη ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών κ. Δημήτρης Καμπόσος του απέστειλε απαντητική επιστολή το περιεχόμενο της οποίας είναι το εξής:
«κ. Σύμβουλε,
Σε απάντηση της υπ’ αρ. πρ. 17-11-2011 επιστολής, σας ενημερώνω για τα εξής:
Σας ευχαριστώ για το αναλυτικό κείμενο αλλά έχω ενημέρωση για όλες τις μελέτες και τα έργα των δ.ε. του δήμου μας. Ο φάκελος της μελέτης για το έργο «κατασκευής δικτύου αποχέτευσης δήμου Λέρνας και αγωγού μεταφοράς λυμάτων» ο οποίος ξεκίνησε επί της προηγούμενης δημοτικής αρχής του πρώην δήμου Λέρνας ολοκληρώθηκε επί των ημερών μας με τη συνδρομή που ζητήθηκε από τον αντιδήμαρχο κ. Δημήτρη Κρίγγο και η οποία μας παρασχέθηκε, από τη ΜΟΔ ΑΕ προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ωρίμανσης του εν λόγω έργου. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο φάκελος υποβλήθηκε, όπως γνωρίζετε, στο ΥΠΕΚΑ από τον αντιδήμαρχο την τελευταία ημέρα προθεσμίας. 

 
Το έργο αυτό της αποχέτευσης για το Κιβέρι, τους Μύλους και το Σκαφιδάκι είναι προϋπολογισμού 8.726.845,55 ευρώ και το έργο είναι στις πρώτες προτεραιότητές μας διότι αφορά στην προστασία του περιβάλλοντος, στην προστασία των πηγών και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η ενασχόληση τόσο η δική μου, όσο και του Αντιδημάρχου κ. Κρίγγου για το θέμα, είναι συστηματική και σε εβδομαδιαία βάση. Άρα οι παραινέσεις σας παραβιάζουν ανοικτές θύρες.
Γνωρίζετε όμως ότι το πιο δύσκολο στάδιο δεν είναι να κάνεις μια μελέτη 50.000 Ευρώ αλλά να εξασφαλίσεις χρηματοδότηση 8.726.845,55 ευρώ, σε εποχές μάλιστα που όπως αναφέρετε και εσείς στην επιστολή σας είναι οι πιο δύσκολες για την αυτοδιοίκηση. Ο αγώνας που δίνουμε είναι σκληρός σε ανταγωνιστικό περιβάλλον και με πάρα πολλές προτάσεις κατατεθειμένες στην ίδια πρόσκληση. Αλλά να είστε σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και το έργο αυτό θα γίνει πράξη από την παρούσα δημοτική αρχή.
Είναι γεγονός ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής έχουν καθυστερήσει στην αξιολόγηση των φακέλων αφού πλησιάζουμε το ένα έτος από την κατάθεσή του. Είναι από τις παθογένειες της δημόσιας διοίκησης όμως οι οποίες καθυστερούν και την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Δυστυχώς εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2012 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Επίσης το δεύτερο θέμα που θίγετε, αυτό των υποδομών στο λιμάνι Κιβερίου αποτελεί όπως και το προηγούμενο στόχο της δημοτικής μας αρχής και άλλωστε και τα δύο τα είχαμε αναφέρει και προεκλογικά.
Σας πληροφορώ ότι τα περί 90% ολοκλήρωσης «επί των ημερών σας» δεν είναι ακριβές διότι αφορά σε εκπόνηση προμελέτης και όχι σε μελέτη που είναι αναγκαίο να καταρτιστεί από την δημοτική μας αρχή για να υποβληθεί προς χρηματοδότηση. Άρα δεν «απέμενε η σύνταξη του φακέλου» τόσο απλά αλλά η ανάθεση της μελέτης και της ηλεκτρομηχανολογικής μελέτης.
Σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις σας ενημερώνω ότι στις 13.12.2010 εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. οικ.5657 Απόφαση του Γ.Γ. Περιφέρειας Πελοποννήσου περί Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων για τη Νομιμοποίηση υφισταμένων λιμενικών εγκαταστάσεων στο Δ.Δ. Κιβερίου του Δήμου Λέρνας του Νομού Αργολίδας. Εκκρεμούν ενέργειες για τον καθορισμό χερσαίας ζώνης.
Έχει κατατεθεί η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (αρ. πρωτ. 3148/11-8-2010) στην Δ/ΝΣΗ ΠΕ.ΧΩ. Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία με το υπ. αρ. πρωτ. 3148/16-12-2010, την διαβίβασε στην Ε.Σ.Α.Λ. . Η Ε.Σ.Α.Λ. με το υπ. αρ. 8216/11/14/08-02-2011 έγγραφο της μας ζήτησε συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούσαν την Π.Π.Ε. του έργου στις αρμόδιες υπηρεσίες για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων του έργου. Σε απάντηση του προαναφερθείσα εγγράφου , η υπηρεσία του δήμου μας υπέβαλλε συνημμένα τα συμπληρωματικά στοιχεία. Επίσης με το υπ’ αρ. πρ. 8216/149/11-2/12/11 μας ζητήθηκε από το Υπουργείο ανάπτυξης ανταγωνιστικότητας και ναυτιλίας η σύμφωνη γνώμη του λιμενικού ταμείου για την ΠΠΕ η οποία και απεστάλη με το υπ’ αρ. πρ. 688-21/12/2011 έγγραφο του δημοτικού λιμενικού ταμείου Ναυπλίου.
Μετά την έκδοση περιβαλλοντικών επιπτώσεων θα πρέπει να συνταχθεί η οριστική μελέτη και η ηλεκτρομηχανολογική μελέτη του έργου.
Κατόπιν όλων των παραπάνω ενεργειών, το έργο μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ώριμο για να υποβληθεί προς χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013.
Τέλος κ. Χασάπη γνωρίζετε πολύ καλά ότι η ευθύνη για την ένταξη ή μη των έργων είναι θέμα ΥΠΕΚΑ και Περιφέρειας αντίστοιχα και όχι δικό μας.
Ρωτώντας για τα αυτονόητα σας απαντώ ότι εμείς τα έργα τα θέλουμε και τα παλεύουμε αλλά στείλτε όμως και ανάλογο υπόμνημα σας παρακαλώ στο Υπουργείο και στην Περιφέρεια, ίσως βοηθήσει…
Στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη ενημέρωση.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου