Σάββατο, 4 Οκτωβρίου 2014

«Περισσότερα από 700 εκατ. ευρώ και 10.000 νέες θέσεις εργασίας στη διαχείριση αποβλήτων».

Περίπου 10.000 νέες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν από κονδύλια, ύψους 700 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν την επταετία 2014-2020 για τη διαχείριση και την ενεργειακή εκμετάλλευση αποβλήτων.

Αυτό υποστήριξε ο Υπουργός ΠΕΚΑ κατά τη διάρκεια τοποθέτησή του σε ημερίδα της Ακαδημίας Αθηνών, με θέμα «Διαχείριση και ενεργειακή εκμετάλλευση αποβλήτων στην Ελλάδα». Ο Γιάννης Μανιάτης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στην εκκρεμότητα συμμετοχής σημαντικών κονδυλίων που αναμένεται να προέλθουν από τον ιδιωτικό τομέα και έκανε λόγο για την «ανάγκη αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση των αποβλήτων, η οποία μπορεί να δημιουργήσει καινούριο πλούτο για τη χώρα και να συμβάλει στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου κυκλικής οικονομίας».

Σχετικά με την ενεργειακή εκμετάλλευση, ο κ. Μανιάτης έδωσε έμφαση στις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες που προσφέρουν το βιοαέριο και η βιομάζα, αποδίδοντας τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση αντιστοίχων έργων σε φαινόμενα γραφειοκρατίας, αλλά και αντιδράσεων τοπικών κοινωνιών. Αναφερόμενος στις προσπάθειες για την εφαρμογή των ευρωπαϊκών οδηγιών, τόνισε ότι προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στην πρόληψη, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση, την ανάκτηση, την ενεργειακή αξιοποίηση, ενώ σε τελευταίο επίπεδο διαβαθμίζονται οι ΧΥΤΑ, με ταυτόχρονη εντατικοποίηση των ελέγχων.

Όσον αφορά στις πρόσφατες εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επιβολή βαρύτατων προστίμων στην Ελλάδα σε σχέση με τη διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων, ο υπουργός ΠΕΚΑ επεσήμανε την ανάγκη ενεργοποίησης και της βιομηχανίας, η οποία «πρέπει να αναλάβει τις υποχρεώσεις της με βάση την αρχή “ο ρυπαίνων πληρώνει”».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου