Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η Ευρωπαική ημέρα χωρίς αυτοκίνητο


Η Ευρωπαϊκή Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο (22 Σεπτεμβρίου), πρωτοξεκίνησε στη Γαλλία το 1998 και καθιερώθηκε σε πανευρωπαϊκή κλίμακα με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2000. Τα προβλήματα των αστικών μετακινήσεων, η μόλυνση της ατμόσφαιρας και η ηχορύπανση, απασχολούν όλο και περισσότερους πολίτες της Ευρώπης με επακόλουθο, την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής και υγείας των κατοίκων (ηχορύπανση, μόλυνση, μείωση των κοινόχρηστων χώρων, άγχος.)

Η 22η Σεπτεμβρίου αποτελεί μια ευκαιρία για μαθητές και ενήλικες:



- να ευαισθητοποιηθούν και να ενθαρρυνθούν για την αλλαγή νοοτροπίας και συμπεριφοράς με στόχο τη βελτίωση των αστικών μετακινήσεων και την προστασία του περιβάλλοντος.

-να προβληματιστούν για τα προβλήματα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση του αυτοκινήτου στις πόλεις και να επιβεβαιωθεί η προτεραιότητα των πεζών, των Α.Μ.Ε.Α. και Μ.Μ.Μ.

-να υιοθετήσουν για τις μετακινήσεις τους τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατα, αλλά και τα πόδια τους.

Με αφορμή αυτή την Ημέρα, το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Νέας Κίου, σε συνεργασία με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας, προσκαλεί τους μαθητές/-τριες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, να εκφραστούν δημιουργικά, συμμετέχοντας στη δράση:

“Από το όνειρο στη δράση για μια βιώσιμη πόλη”.

Μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους, τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες τους, τις προτάσεις τους, δουλεύοντας ομαδικά (κατά τμήμα, περιβαλλοντική ομάδα σχολείου) είτε

α) με ένα άρθρο που μπορεί να δημοσιευτεί, είτε

β) με Εικαστική Δημιουργία (Ζωγραφική, φωτογραφίες, κολλάζ, αφίσα κ.ά.)

Τα έργα των μαθητών/-τριών θα παρουσιαστούν σε ειδική τελετή, στα τέλη Ιανουαρίου του 2015, στην Αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου στο ΚΠΕ Ν. Κίου, η ημερομηνία της οποίας θα προσδιοριστεί και θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Οι μαθητές/-τριες μπορούν να στέλνουν τα έργα τους στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αργολίδας μέχρι 15 Δεκεμβρίου 2014.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετάσχουν με τις ομάδες μαθητών τους, μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους στις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης μέχρι τις 17 Οκτωβρίου 2014.


  • Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου