Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Με επιτυχία εορτάστηκε η παγκόσμια ημέρα της Μουσικής στο Άργος.

 Η 21η Ιουνίου είναι η πρώτη ημέρα του καλοκαιριού. Η 21η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής. Αυτή την ημέρα επέλεξαν ο Σύλλογος Φιλολόγων Αργολίδας, ο Σύλλογος Φίλων του Δημοτικού Ωδείου Άργους και το βιβλιοπωλείο Δουλτσίνος από το 1964, για να γιόρτασαν στο Κωνσταντοπούλειο Μέγαρο Άργους.

«Όταν ο νους σου βράζει κι η καρδιά» (εκδ. Πατάκη, 2014) ποιήματα των Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε και Χάινριχ Χάινε. Ανθολόγηση, εισαγωγή, μετάφραση: Λένια Ζαφειροπούλου (δίγλωσση έκδοση)
Το βιβλίο παρουσίασαν και διάβασαν αποσπάσματα οι: Νικόλαος Μπουμπάρης (Πρόεδρος του ΣΦΑ), Κωνσταντίνα Πατούρα (Γενική Γραμματέας του ΣΦΑ), Άννα Μπουλμέτη (μέλος του Δ.Σ του ΣΦΑ) και ο Νίκος Χριστοδούλου (Δ/ντής ορχήστρας, Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΔΩΑΜ).


Τραγούδια από το CD που συνοδεύει στο βιβλίο ερμήνευσε η Σοπράνο Λένια Ζαφειροπούλου. Στο πιάνο συνόδευσε ο Νίκος Χριστοδούλου (Δ/ντής ορχήστρας, Συνθέτης, Καλλιτεχνικός Δ/ντής του ΔΩΑΜ).
Μετά το τέλος της εκδήλωσης, στην αυλή του Κωνσταντοπούλειου Μεγάρου προσφέρθηκε κρασί και μεζέδες και οι παρεβρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν με τους συντελεστές της εκδήλωσης. 
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργολίδας κ. Νεκτάριος τον οποίο συνδέει στενή φιλία με τον Καλλιτεχνικό Δ/ντή του ΔΩΑΜ κ. Χριστοδούλου, ο Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άργους κ. Δαβιώτης Ν., οι νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Ελ. Πετροπούλου – Δήμα, Ευαγ. Τζαβέλας, ο Πρόεδρος της ΕΛΜΕ Αργολίδος κ. Παύλ. Αντωνόπουλος, η Πρόεδρος του συλλόγου ¨Φίλοι του ΔΩΑΜ¨ κα Ελ. Κονομάρα, κ.α. 
Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής καθιερώθηκε το 1982 με πρωτοβουλία του, τότε, Γάλλου υπουργού πολιτισμού Ζακ Λανγκ (Jack Lang), του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού και την αιγίδα του Δήμου του Παρισιού.
Η Γιορτή της Μουσικής, από το 1985, εξαπλώθηκε έξω από τα Γαλλικά σύνορα και η Αθήνα, 1η Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, με πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη, ήταν η πρώτη πόλη στην οποία η Γιορτή πραγματοποιήθηκε εκτός Γαλλίας.
Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής είναι ένα ευρωπαϊκό γεγονός, που διεξάγεται στις 21 Ιουνίου κάθε χρόνο σε 22 χώρες της Ευρώπης, από την Ιρλανδία μέχρι το Καζακστάν και από τις Βαλτικές χώρες μέχρι την Κύπρο.


Ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικοί κατακλύζουν δημοτικούς χώρους, πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα και διάφορους άλλους χώρους, παρουσιάζοντας αφιλοκερδώς συναυλίες απ' όλο το μουσικό φάσμα. Δίνεται, έτσι, η ευκαιρία για μία ευρωπαϊκή πολιτιστική γιορτή που συμβάλλει ώστε να αναπτυχθούν πολιτιστικές ανταλλαγές και συνεργασίες ανάμεσα σε νέους και καθιερωμένους καλλιτέχνες από διαφορετικές χώρες.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος
Ελένη Κονομάρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου