Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2013

Σχέδιο ανάπλασης ή μια τρύπα στο νερό;

Κυκλοφόρησε τις μέρες αυτές στο διαδίκτυο ένα σχέδιο επονομαζόμενο «ανάπλαση του Άργους».
Μερικές σύντομες αρχικές παρατηρήσεις επ αυτού είναι χρήσιμες
1ον Ανάπλαση με κυρίαρχο το υγρό στοιχείο στο ομηρικά «πολιδίψιον Άργος» θέτει εύλογα ερωτήματα για το εφαρμόσιμο , την ιστορικότητα και την σημειολογία του εγχειρήματος. Ερωτήματα που αναγκαστικά άπτονται και της επιστημονικής ποιότητας του. Ακόμα περισσότερο η μελλοντική του οικονομική διαχείριση – συντήρηση καθόλου δεν είναι εξασφαλισμένη στην σημερινή εποχή και η τάση είναι να μετατρέπονται τέτοια «υδάτινα» έργα ασυντήρητα σε σκουπιδότοπους (βλ. πάρκο Ριζάρη)
2ον Αποψίλωση των δύο πάρκων (πλήρης στο παρκάκι και μερική στο του Mπόνη) στην πόλη θερμοκρασιακά πρωταθλήτρια της νότιας Βαλκανικής είναι τουλάχιστον ατυχής και ως σχέδιο μόνο. Είναι βέβαιο ότι η παρέμβαση αυτή σε συνδυασμό με την αύξηση της σχετικής υγρασίας λόγω της έκθεσης μεγάλης σχετικά υδάτινης επιφάνειας στις καλοκαιρινές θερμοκρασίες της πόλης και την πασιφανή απουσία δημιουργίας νέου πρασίνου , θα επιτείνει το φαινόμενο της θερμικής νησίδας.
3ον Βαρύτατη αλλοίωση του χώρου (συνεπαγόμενη λειτουργική κατάργηση ;) του Παζαριού του παλιότερου συνεχώς από αιώνες σε σταθερή χρήση χαρακτηριστικού της πόλης. Ανιστόρητες «εκσυγχρονιστικές» απόψεις κυκλοφορούν ήδη και το σχέδιο τις τροφοδοτεί αθέλητα(;).
4ον Αποκοπή και διαχωρισμός των στρατώνων Καποδίστρια από το ιστορικό κέντρο με δρόμο διπλής κυκλοφορίας (συν χώρο στάθμευσης). Η βαρύτητα της συγκεκριμένης αβλεψίας είναι σημαντική λαμβανομένης υπ’ όψιν της διελκυστίνδας περί την ανάπλαση ή κατεδάφιση του συγκεκριμένου κτιρίου στα νεότερα χρόνια.
5ον Μη αναφορά στους χώρους και το κτίριο του Δημαρχείου
6ον Μη αναφορά , μη διασύνδεση του ήδη πεζοδρομημένου πρώην εμπορικού κέντρου, ιδιαίτερα «ζωντανού» κομματιού της πόλης.
Συμπερασματικά . Το σχέδιο ανάπλασης του Άργους παρουσιάζει τυπικά χαρακτηριστικά . Πολυδάπανο , αντιεπιστημονικό , ανιστόρητο , κεντρο-βαρές. Έργο βιτρίνας ,έργο χωρίς προοπτική , «έργο» όμως που θα κληθούν να πληρώσουν τα συνήθη υποζύγια , οι πολίτες.


13/5/2013
Κωστάκης Προκόπης

ΥΓ . Το κείμενο έμεινε στο «συρτάρι» μου περίπου 7 μήνες. Η πρόσφατη εξαγγελία ότι εισέρχεται σε «φάση υλοποίησης» με υποχρεώνει να το δημοσιοποιήσω , προσδοκώντας στην έναρξη ενός διαλόγου με στόχο την αποτροπή του. Να σοβαρευτούμε κάποτε σ αυτή την πόλη!

3/12/2013  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου