Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Η είσπραξη του φόρου ακίνητης περιουσίας στους δήμους από το 2015 ;

      Στην πρόταση για εκχώρηση του συνόλου των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων στους Δήμους αναφέρθηκε ο Αντώνης  Σαμαράς στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega. 

     Χαρακτηριστικά τα όσα είπε: «Να περάσουμε τον φόρο (Ενιαίο Φόρο Ακινήτων) στους Δήμους με ανταποδοτικότητα όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, κάτι που θα μας έβγαζε από την υποχρέωση να πληρώνουμε εμείς τους Δήμους με τα ελλείμματα τα οποία δημιουργούνται και πολλές φορές είναι ανεξέλεγκτα.»

    Η βασική σκέψη πίσω από την εκχώρηση στους ΟΤΑ του συνόλου των εσόδων από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων είναι ότι το Δημόσιο θα σταματήσει να χρηματοδοτεί του Δήμους από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ), δηλαδή από τον προϋπολογισμό.

    Αυτό δεν θα μπορούσε, λόγω χρόνου, να ισχύσει το 2014, αλλά ενδεχομένως από το 2015, ώστε οι εισπράξεις από τον ΕΝΦΑ να αποτελούν το βασικό έσοδο των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

   Η ετήσια επιχορήγηση των ΟΤΑ από τον τακτικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 2 δισ. ευρώ. Το ποσό που αναμένεται να εισπράττεται από τον ΕΝΦΑ σε ετήσια βάση θα ανέρχεται σε 2,9 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου