Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Η διαθεσιμότητα "ψάχνει" στους δήμους.

   
    Βουτιά στους δήμους αναμένεται να κάνει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, προκειμένου να εντοπίσει πλεονάζον προσωπικό το οποίο θα υπαχθεί στο νέο κύμα διαθεσιμότητας. Οι περίπου 90.000 εργαζόμενοι των δήμων αναμένεται να αποτελέσουν σημαντική δεξαμενή για τους επόμενους 12.500 διαθεσίμους, που πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του έτους.
        Σε επιχείρηση αξιολόγησης των υπηρεσιών τους προχωρούν οι δήμοι, σύμφωνα και με σχετική επιστολή του προέδρου της ένωσης των δήμων της χώρας (ΚΕΔΕ) Κώστα Ασκούνη, ο οποίος ζητά να προχωρήσει η διαδικασία μέχρι το τέλος Οκτωβρίου βάσει και σχετικού οδηγού για την αναδιοργάνωσή τους. Στελέχη της Αυτοδιοίκησης σημείωναν ότι παρά τις αρχικές ενστάσεις των αιρετών στο θέμα της διαθεσιμότητας, φαίνεται να υπάρχει στροφή και να αποδέχονται να προχωρήσουν στην αξιολόγηση μπροστά στον κίνδυνο να βρεθούν ενώπιον οριζόντιων λύσεων, όπως έγινε με τους δημοτικούς αστυνομικούς και τους σχολικούς φύλακες.


       Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη. «Από εδώ και στο εξής δεν πρόκειται να υπάρξουν άλλες οριζόντιες περικοπές στους δήμους», τόνισε (μιλώντας στο Mega), θέτοντας ταυτόχρονα συγκεκριμένες προϋποθέσεις: «Πρέπει όμως να προχωρήσει η αξιολόγηση. Αν προχωρήσει θα πάμε πραγματικά στοχευμένα στην κινητικότητα».
       Οπως προτείνεται στον οδηγό αξιολόγησης των δήμων, «προκειμένου να επιτευχθούν οικονομίες κλίμακας είναι σκόπιμη η συγχώνευση αρμοδιοτήτων και οργανικών μονάδων, η αύξηση του εύρους εποπτείας των προϊσταμένων και επομένως η μείωση του αριθμού των τμημάτων και των διευθύνσεων». Μέσω της διαδικασίας αυτής θα προκύψει στη συνέχεια και το πλεονάζον προσωπικό, που θα τεθεί σε διαθεσιμότητα και είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες είτε, μετά την πάροδο οκταμήνου, θα απομακρυνθεί οριστικά από το Δημόσιο.
       Οι εργαζόμενοι στους δήμους συγκαταλέγονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, σύμφωνα και με τα κριτήρια υπαγωγής στη διαθεσιμότητα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ειδικότερα, το 74% είναι χαμηλών προσόντων - πρόκειται για υπαλλήλους υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - οι οποίοι λαμβάνουν μικρότερη μοριοδότηση. Στο σύνολο του προσωπικού των δήμων μόλις το 3,84% διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο, το 0,15% έχει διδακτορικό και το 0,07% είναι απόφοιτοι της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, προσόντα δηλαδή για τα οποία δίνονται πολλά μόρια
       Δεν συνεπάγεται, βέβαια, ότι το σύνολο των υπαλλήλων χαμηλών προσόντων θα απομακρυνθεί, καθώς υπάρχει η περίπτωση να γίνουν ενδοδημοτικές μετακινήσεις. Για παράδειγμα, ο Δήμος Αθηναίων έχει αναφέρει ότι πλεονάζουν περίπου 2.000 υπάλληλοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να καλύψουν κενά σε άλλους δήμους της Αττικής.
      Το πρώτο βήμα πάντως, σύμφωνα με τον οδηγό αξιολόγησης, είναι η καταγραφή σχετικά με την ύπαρξη υπερστελεχωμένων ή υποστελεχωμένων μονάδων, ενώ στη συνέχεια θα γίνει αποτύπωση του αριθμού του προσωπικού κατά επίπεδο εκπαίδευσης και ειδικότητα.
       Σε περίπτωση τυχόν αναγκών σε κάποιες υπηρεσίες, το επόμενο βήμα θα είναι να διαπιστωθεί εάν μπορούν να καλυφθούν μέσω εσωτερικών μετακινήσεων, μέσω επιμόρφωσης κάποιων υπαλλήλων ώστε να αναλάβουν αυξημένα καθήκοντα, ή ακόμη και μέσω μετάταξής τους σε άλλους κλάδους.
«Ενας άλλος παράγοντας για διερεύνηση είναι η διαθεσιμότητα του ανθρώπινου δυναμικού να εργαστεί στην περιοχή του δήμου (π.χ. ορεινές ή νησιωτικές περιοχές), η γειτνίασή της με μεγάλα αστικά κέντρα και γενικά το επίπεδο ανάπτυξης της περιοχής», σημειώνεται στον οδηγό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου