Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΕΓΚΛΗΜΑ…ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!!!

ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ   ΣΠΥΡΟΣ,
 Μέλος Ν.Ε ΔΗΜ.ΑΡ Αργολίδας.

      Δυστυχώς δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αλλιώς παρά μόνο ως έγκλημα αυτό που βιώσαμε στην Αργολίδα τον τελευταίο καιρό. Αναφέρομαι στις φλεγόμενες παράνομες χωματερές σε Ναύπλιο (πάνω από την παραλία της Καραθώνας!!!) και Άργος ( περιοχή ανάμεσα σε Αργος και Νέα Κίο). Θύματα για ακόμη μια φορά η υγεία των πολιτών, οι κάμποι μας, τα ποτάμια μας και οι θάλασσές μας. Θύματα όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αργολίδας μαζί με το φυσικό της περιβάλλον και την οικονομία της. Όλα αυτά προστίθενται στα ήδη υπάρχοντα τεράστια προβλήματα που μας «χαρίζουν» τις πρώτες θέσεις των πιο βρώμικων νομών. Σε επίπεδο Περιφερειών επίσης, η Πελοπόννησος χρίζεται πρωταθλήτρια.
     

 Όπως στα περισσότερα εγκλήματα έτσι και σε αυτό υπάρχει ο φυσικός αυτουργός, αλλά και ο ηθικός αυτουργός. Ας αφήσουμε καλύτερα όμως στις Αρχές το έργο της εξεύρεσης του φυσικού αυτουργού αν φυσικά υπάρχει. Εκείνοι που είναι σίγουρο ότι υπάρχουν εδώ και δεκαετίες είναι οι ηθικοί αυτουργοί. Αυτοί δηλαδή, που ενώ δεν είχαν φυσική παρουσία στον τόπο του εγκλήματος, ωστόσο με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους διαιωνίζουν αυτή τη ν άθλια κατάσταση που λέγεται παράνομες και ανεξέλεγκτες χωματερές. Είναι αυτοί που όταν δίνονταν πακτωλοί χρημάτων για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση προγραμμάτων για την διαχείριση των αστικών απορριμμάτων , εκείνοι απλά υποδείκνυαν που θα αδειάσουν οι σκουπιδιάρες. Είναι οι ίδιοι που δεν άσκησαν τον παραμικρό έλεγχο για το που ξεφορτώνονται μπάζα, χώματα και κάθε λογής άχρηστα και επικίνδυνα υλικά. Η λίστα είναι μακροσκελής αφού περιλαμβάνει όλους τους πρώην και νυν τοπικούς άρχοντες οι οποίοι στον βωμό των μικροπολιτικών τους συμφερόντων θυσίασαν την ελπίδα για ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ελαχιστοποίηση, την επαναχρησιμοποίηση και την τελική επεξεργασία των αστικών απορριμμάτων. Επομένως, ο ηθικός αυτουργός έχει ονοματεπώνυμο: ΑΠΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ! 
     Ίσως θα έπρεπε λοιπόν, ξεκινώντας στο επίπεδο των ίδιων των δήμων να γίνει επιτέλους μια σοβαρή συζήτηση και σχεδιασμός για το πώς θα διαχειριστούμε τα απορρίμματα μας. Φυσικά, σύμφωνα και με τον Καλλικράτη τον κεντρικό σχεδιασμό τον επιτελεί η Περιφέρεια. Δεν αρκεί όμως αυτό. Θα έπρεπε απλά οι Δημοτικές Αρχές να συνειδητοποιήσουν, ότι αντί να κάνουν τους τηλεοπτικούς ντέντεκτιβ και να ψάχνουν τον υποκινούμενο από μεγάλα συμφέροντα Πακιστανό που έβαλε τις φωτιές, ας αναλάβουν επιτέλους την ευθύνη να εισάγουν επιτέλους στις πόλεις μας κάτι απλό και ουσιώδες: ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ! Παράδειγμα μας θα μπορούσε να αποτελέσει ο δήμος Ελευσίνας, ή του Ρεθύμνου, της Πάτρας και άλλων πόλεων, όπου με την ανακύκλωση πέτυχαν να μειώσουν τα απορρίμματα τους πάνω από 40%.
       Με τον όρο πολιτεία δεν εννοώ μόνο την εκάστοτε κεντρική ή τοπική εξουσία. Αλλά και εμάς τους ίδιους. Εμάς, που παρά το γεγονός ότι συνεχίζουμε να έχουμε ωρολογιακές βόμβες, στην κυριολεξία, μέσα στις πόλεις μας σφυρίζουμε αδιάφορα ή απλά κάνουμε «εκ του καφενείου κριτική». Όλους εμάς, που εξαιτίας των μέχρι τώρα διάφορων πρακτικών, δημιουργήθηκε στη συνείδηση μας μια απαράδεκτη «κουλτούρα» που σαν αρχή της έχει την εξής θέση: «ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΛΗ ΜΟΥ ΚΑΙ ΑΣ ΤΑ ΠΑΝΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ».
       Από όλα τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό περισσότερο από πότε, ότι είναι αναγκαία η άμεση εφαρμογή οικολογικά συμβατών πολιτικών διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Αν αναλογιστούμε και τις καταδικαστικές αποφάσεις από την Ε.Ε και την καταβολή τεράστιων χρηματικών προστίμων, τότε η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη πιο επιτακτική. Επειδή όμως, όπως προανέφερα, δεν θεωρώ ωφέλιμη την στείρα κριτική χωρίς την διατύπωση έστω κάποιων προτάσεων, παρακάτω παραθέτω μια σειρά θέσεων της Δημοκρατικής Αριστεράς που κατά καιρούς έχουμε καταθέσει και αγωνιζόμαστε για την υλοποίηση τους σε ολόκληρη την Πελοπόννησο.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΕ ΔΙΑΛΟΓΗ ΣΤΗΝ ΠΗΓΗ: Να τοποθετηθούν επιτέλους σε διάφορα σημεία των πόλεων και των χωριών, στα σπίτια, στο γραφείο, σε όλες τις υπηρεσίες και τις επιχειρήσεις, ειδικοί κάδοι όπου οι πολίτες θα τοποθετούν τα ανακυκλώσιμα ξεχωριστά ανά είδος. Με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε την δραστική μείωση των ΣΥΜΜΕΙΚΤΩΝ απορριμμάτων ( ανακατεμένα οργανικά με ανακυκλώσιμα) δηλαδή τελείως άχρηστων υλικών.

ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ: Διαχωρισμός δηλαδή των οργανικών απορριμμάτων (αποφάγια, υπολείμματα κουζίνας, κλαδιά από κλαδέματα) από τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο) και μετατροπής τους σε πρώτης τάξεως εδαφοβελτιωτικό. Με τους τρόπους αυτούς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανακύκλωση θα ανακτούσαμε το 85% των απορριμμάτων μας. Το υπόλοιπο 15% που απομένει μπορεί να οδηγείται σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ) και όχι στους κορεσμένους Χ.Υ.Τ.Α!!!

ΜΠΑΖΑ ΤΕΛΟΣ: Ανάληψη πρωτοβουλιών από τους φορείς ώστε να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των εργολάβων για την υπόδειξη ενός συγκεκριμένου μέρους που θα γίνεται διαχείριση και ίσως επεξεργασία των μπαζών και όχι ξεφόρτωμα τους σε ακτές, όχθες και βουνά. Όλα τα παραπάνω βέβαια προϋποθέτουν να αφήσουν στην άκρη ορισμένοι τη λογική του ανταγωνισμού μεταξύ των Δήμων και της Περιφέρειας και να προωθήσουν συνεργασίες με γνώμονα το κοινό συμφέρον όλων.
    
       Κλείνοντας, πιστεύω ότι με την πρόσφατη ανακοίνωση του προσωρινού αναδόχου για την υλοποίηση του έργου «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου», το χάπι δεν χρυσώνεται. Ο χρόνος έχει εξαντληθεί. Οι πολίτες δεν έχουν ενημερωθεί καν για την μέθοδο-τεχνολογια που θα χρησιμοποιηθεί, ούτε το κατά πόσον μπορεί να απειληθεί η υγειονομική τους ασφάλεια, ούτε αν θα υπάρχουν περαιτέρω επιπτώσεις για το περιβάλλον. Ας ευχηθούμε ότι θα αλλάξει η απαρχαιωμένη και καταστροφική περιβαλλοντική μας συνείδηση και δεν θα αφήσουμε να «θαφτούν» κάτω απ’τα σκουπίδια τα όνειρα και οι ελπίδες μας για μια καθαρή και πολιτισμένη Αργολίδα. Όλοι μαζί να δώσουμε ένα ΤΕΛΟΣ στο έγκλημα διαρκείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου