Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

Γιώργος Αναγνώστου: Μην υποβαθμίζετε τους χώρους του σύγχρονου πολιτισμού.



      Τους τελευταίους μήνες η Δημοτική Αρχή με πρόσχημα, άλλοτε την έλλειψη χώρων για τη στέγαση του προσωπικού, άλλοτε  οικονομίες που θέλει να κάνει από τα ενοίκια που πληρώνει ο δήμος και άλλοτε για λόγους συμφέροντος του δήμου, όπως για την μετεγκατάσταση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας η στην υποβάθμιση  χώρων πολιτισμού που δημιουργήθηκαν την προηγούμενη τετραετία. Χώροι πολιτισμού που έλειπαν από το δήμο για δεκαετίες και στόχο είχαν την διάσωση και προβολή  του πολιτισμού, την δωρεάν πρόσβαση των πολιτών και κυρίως των παιδιών στο ποιοτικό βιβλίο.
Στο χώρο του Ψηφιακού Περίπτερου Πολιτισμού, στην οδό Αρχαίας Βουλής, εγκατέστησαν τους υπαλλήλους του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, αλλοιώνοντας την φυσιογνωμία και λειτουργικότητα του χώρου που δημιουργήθηκε με χρήματα της Ευρωπαικής Ένωσης.
Στο χώρου του Ινστιτούτου Αργειακών Μελετών, στο υπόγειο του Κωνσταντοπούλειου, εκεί που είχαν συγκεντρωθεί τα ιστορικά αρχεία του δήμου, η βιβλιοθήκη Κολλιαλέξη, η βιβλιοθήκη με ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους για την ιστορία  της ευρύτερης περιοχής, πρωτότυπες ιστορικές γκραβούρες και συλλογή από πίνακες ζωγραφικής Αργείων καλλιτεχνών, το χώρο αυτό επέλεξαν για την εγκατάσταση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Μετέφεραν όλα τα παραπάνω στο δημαρχείο της Λέρνας, σε ένα χώρο δύσκολα προσβάσιμο για τους πολίτες.
Στην Παιδική – Νεανική βιβλιοθήκη πριν λίγες ημέρες, στο χώρο της που απευθυνόταν στα μικρότερα παιδιά, αφού μετέφεραν το συγκεντρωμένο υλικό εγκατέστησαν υπαλλήλους της ΚΕΔΑΜ !.
Όλοι οι παραπάνω χώροι δημιουργήθηκαν με πολύ κόπο, πολλών ανθρώπων τα προηγούμενα χρόνια με σκοπό της πρόσβαση και εξυπηρέτηση των πολιτών, στους οποίους τελικά ανήκουν. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποβαθμίζει και να καταστρέφει εν τέλει χώρους πολιτισμού που έλλειπαν από το δήμο για δεκαετίες. Αντίθετα οφείλει να τους αναβαθμίζει, τώρα μάλιστα που ο νέος δήμος περιλαμβάνει στα όρια του τις Μυκήνες,  τη Λέρνα και τη Ν. Κίο.  Αν δεν αντιλαμβάνονται τη σημασία της συνέχειας στην πολιτιστική πολιτική του δήμου, την ανάγκη προβολής των μνημείων παγκόσμιας αναγνωρισιμότητας που διαθέτουμε, τουλάχιστον να μην καταστρέφουν όλα όσα βρήκαν και με τόση δουλειά δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου