Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

Δημήτρης Σκούφης: "Τα δεύτερα γενέθλια του νέου δήμου Άργους – Μυκηνών".

   Με συμπληρωμένα δυο και πλέον ολόκληρα έτη λειτουργίας ο νέος Δήμος ‘Άργους-Μυκηνών εξακολουθεί να ταλανίζεται από έλλειψη και στρατηγικής και κατεύθυνσης. Και είναι προς το παρόν άγνωστο πότε θα γίνει αντιληπτό ότι χρειάζεται ΑΜΕΣΑ πολύ καλύτερη οργάνωση, πιο εξειδικευμένες γνώσεις , συλλογική δράση και προσπάθεια. 

Τόσο καιρό μετά, είναι τουλάχιστον δυσεξήγητο, να μην έχει γίνει κατανοητό ότι ο νέος Δήμος είναι αδύνατον να λειτουργήσει με το μοντέλο που λειτούργησε τόσο ο πρώην Δήμος Άργους, στον οποίο σημειωτέον τα πάσης φύσεως μεγέθη ήταν από 10 περίπου έως και 50 φορές μικρότερα, όσο και οι υπόλοιποι- πάνω-κάτω -συνενωθέντες με αυτόν Δήμοι και Κοινότητες. 

Και όλα αυτά σε μια περίοδο γενικευμένης πολιτικής και διοικητικής ανεπάρκειας που ταλανίζει συνολικά τη χώρα και μάλιστα σε συνθήκες έντονης δημοσιονομικής κρίσης .Σε συνθήκες τέτοιες δηλαδή όπου μόνο οι διαρθρωτικές σε όλα τα επίπεδα λειτουργίας μας ως χώρα της Ε.Ε, αλλαγες, όπως πχ η εκ βάθρων ανασύνταξη της λειτουργίας των Δήμων ,των πάσης φύσεως Ν.Π.Ι ή Δ.Δ., των ΔΕΚΟ, άλλων οργανισμών κλπ και εν γένει της Δημόσιας Διοίκησης, αποτελούν ίσως την μόνη απάντηση....να ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ως χώρα. 

Κανείς Δήμος δεν δικαιούται να αγνοεί σήμερα ότι οι μειώσεις στα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού για την αυτοδιοίκηση -στον βαθμό που δεν οφείλονται στις περιορισμένες, λόγω κρίσις, εισπράξεις φόρων- όπως και η καθιέρωση αυτόματων μηχανισμών περικοπής των δαπανών- και των Δήμων τελευταία-με κάθε ευκαιρία δημοσιονομικού αδιεξόδου,είναι δυνατόν να εξελιχθούν από τη μια μέρα στην άλλη, σε επιπλέον φόρους για τους πολίτες, σε άμεσες και οδυνηρές αυξήσεις δηλαδή Δημοτικών φόρων και τελών. 

Οι αυτοκρατορικού τύπου συμπεριφορές και οι καθημερινές προσπάθειές των εχόντων την ευθύνη της τύχης του Δήμου να λειτουργήσουν και στο χρονικό διάστημα που στο μεταξύ μεσολάβησε από πέρυσι, με την γνωστή όπως είχα αναφέρει ξανά, και ως μέθοδο « ΜΠΙΚΙΝΙ» δεν εγκαταλείφτηκαν ουδέ επί στιγμήν. 

Δείχνοντας όσα ήθελαν μόνο να δείξουν και κρύβοντας όσα δεν θα ήθελαν να φανούν εμπαίζουν μεν τον εαυτόν τους πρωτίστως, αλλά.... και ...όλους εμάς. 

Η παρούσα Δημοτική Αρχή αυθαδιάζοντας κυριολεκτικά και μεταφορικά κάθε φορά και με κάθε ευκαιρία-και μιλώντας συλλήβδην για ΟΛΑ όσα κάνει, έχει κάνει ή σκέφτεται να κάνει (δεν είναι υποχρέωση της άραγε;),με ένα όμως εντελώς επιφανειακό , υποκειμενικό και λαϊκίστικο τρόπο αλλά και με απίστευτες υπερβολές- και αγνοεί σκόπιμα και συστηματικά όσες αλήθειες δεν αντέχει -και είναι πολλές-ξεχνά, και παρακάμπτει, μια άλλη σημαντική παράμετρο ότι δηλ. ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ή ΟΣΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΣΗ ,ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ. 




Αν και κατανοητά ως ένα σημείο αλλά και θεμιτά, τόσο το άγχη της για την εμπέδωση...εν μέσω σοβαρών αναντίρρητα δυσκολιών της μεταρρύθμισης του Καλλικράτη όσο και των αγωνιών της για πλήρη ωραιοποίηση προς τα έξω, της όποιας - και εν πολλοίς πλέον γνωστής και το λιγότερο.. πληκτικής- εικόνας της στους πολίτες ή και της ανάγκης της να διαβεβαιώσει ότι δήθεν«ορίζει» το Δήμο, να προβάλλει και να αναδείξει το όποιο έργοτης κλπ, είναι χωρίς αμφιβολία βέβαιο ότι «ΤΡΕΧΕΙ» τις πιο πολλές φορές« ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ» . 

Και το τρέξιμο σε λάθος δρόμο ,δεν ωφελεί ούτε την ίδια ούτε το Δήμο. 

Ανακατεύοντας αλήθειες και ψέματα για να αποκρύψει αδυναμίες και καθυστερήσεις-που έτσι και αλλιώς είναι φυσικό να αντιμετωπίζει κάθε δημοτική Αρχή για μια σειρά από λόγους αντικειμενικούς και ανεξάρτητους από την θέληση της-στις προσπάθειες που καταβάλλει κλπ κλπ,συχνά –πυκνά κατηγορεί τους πάντες γιατί δεν φρόντισαν «ΝΑ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΟΛΑ ΟΙ ΑΛΛΟΙ», οι πριν από αυτή, αγνοώντας ηθελημένα και κατ επέκταση σκόπιμα ότι όπως και για κάθε μια Δημοτική Αρχή, έτσι και για αυτήν ο δρόμος «προς την επιτυχία» και εν πάση περιπτώσει την «ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ» είναι κατά κανόνα «ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ». 

Η μέχρι σήμερα πολύ σοβαρές αρρυθμίες στην λειτουργία του Δήμου και του Δημοτικού Συμβουλίου- δεν καταδεικνύουν απλά μια σειρά από σοβαρά ελλείμματα που υπονομεύουν όχι μόνο τις όποιες «φτωχές» και εν τέλει όπως αποδεικνύεται και ατελέσφορες στην πράξη διοικητικές και λοιπές καινοτομίες του Καλλικράτη, αλλά και την προοπτική μιας δημιουργικής αντιμετώπισης των τοπικών προβλημάτων μιας δυναμικής περιφέρειας του νομού μας και βέβαια την ανάγκη πλήρους ενημέρωσης, για όλα τα θέματα , των δημοτών μας. 

Η ποιότητα στην πλειοψηφία τωνσυνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβούλιου δεν μπορεί να πάει ΠΑΡΑΚΑΤΩ, είναι στο ΧΩΜΑ. Το Δ.Σ. θυμίζει περισσότερο ...Θηριοδαμαστήριο. 

Η προετοιμασία, η ανάλυση , η τεκμηρίωση κλπ των υπόσυζήτηση θεμάτων...έως και ανύπαρκτη. Όμως και όταν ακόμη επιχειρείται μια κάποια προσέγγιση τουςείτε σε υπηρεσιακό είτε σε πολιτικό επίπεδο η ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ αν όχι η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΠΑΡΚΕΙΑ των ΕΙΣΗΓΗΣΕΩΝ κλπ είναι και πάλι κατά κανόνα δεδομένη. Η ποιότητα του περιεχομένου των πάσης φύσεως αποφάσεων που αναρτώνται είτε στην ιστοσελίδα του Δήμου είτε στη διαύγεια, το λιγότερο απογοητευτική έως και μη κατανοήσιμη για πολλούς. Και αυτά όλα πάντα σε σύγκριση με άλλους δήμους ανάλογης δυναμικότητας με το δικόμας. 

Σε συνθήκες « κρίσις….» και επιτακτικής ανάγκης μετάβασης σε έναν πραγματικά νέο και ενιαίο Δήμο,οι περισσότερες μέχρι σήμερα αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου καταδεικνύουν τουλάχιστον έλλειμμα προσαρμογής στο νέο αυτό διοικητικό και οικονομικό περιβάλλον. 

Από την άλλη η κατά νόμο κατανομή και εν τέλει η δίκαιη διάθεση των υφιστάμενων πόρων στο πεδίο του προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος, μόνο ανησυχία -ιδίως στην περιφέρεια του Δήμου - προκαλεί καθώς ταυτόχρονα συμβαίνει να χρηματοδοτούνται κλπ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ λογική, εορταστικά και άλλα προγράμματα ή να ικανοποιούνται με ΚΑΤΑΣΠΑΤΑΛΗΣΗ πολύτιμων πόρων και καθ’ ολοκληρίαν ψηφοθηρικά κριτήρια, ΧΑΜΗΛΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΑΝΑΓΚΕΣ . 

Ο σημερινός Δήμος Άργους-Μυκηνών δεν έχει άλλη επιλογή, κ.κ. της Δημοτικής Αρχής παρά να ανταποκριθεί σε όλες εκείνες τις απαιτήσεις που θα στοχεύουν στην ακόμα μεγαλύτερη ικανοποίηση του πολίτη, με ορθολογικότερη ιεράρχηση προτεραιοτήτων σε συγκεκριμένους κομβικούς και καθοριστικής σημασίας άξονες λειτουργίας του . 

Οι διαρθρωτικές αλλαγές για τη ριζική ανασύνταξη του κράτους, των Δήμων, της Δημοσιας Δ/σης κλπ αποτελούν την μόνη ενδεδειγμένη απάντηση-λύση στην πολύπλευρη κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα. 

Αντί όλων αυτών σεις όμως: 

• Ούτε είχατε με Επιχ/κό σας Σχέδιο, ούτε έχετε ως σήμερα, όπως φαίνεται και από τον ετήσιο προγραμματισμό του 2013 και προφανώς ούτε σκοπεύετε ποτέ να αποκτήσετε και να θέσετε σε κίνηση ένα σφαιρικό προγραμματισμό αναπτυξιακής στρατηγικής για το Δήμο . 

• Εξακολουθείτε να μην δέχεσθε την αρχή της συνέχειας στον Δήμο. Ο καθένας σας φαίνεται να έχει κατά νου μια δική του ατζέντα, κάποιες δικές του προτεραιότητες, κάποια δικά του έργα. 

Χαρακτηριστικό - χαρακτηριστικότατο παράδειγμα η εκβιαστική και ψευδώς εμφανισθείσα σε Δ.Σ. το Μάρτη του 2011 (..οποία κατάντια για μια νέα τότε Δημοτική Αρχή..) ως δήθεν «οικιοθελής» προσέλευση και εν τέλει «παραίτηση οικιοθελή» των εργολάβων από έργα της ΔΕ Λυρκείας. Έργα τα οποία και ομόφωνα είχαν αποφασιστεί από το τότε Δ.Σ.. του τότε Δήμου και είχαν με δημόσιο διαγωνισμό- που είχε προκηρυχτεί πριν τις δημοτικές εκλογές του 2010-αναδειχτεί οι μειοδότες τους εργολάβοι και το κυριότερο καλύπτονταν πλήρως από μεταφερόμενα στο νέο Δήμο,έσοδα. 

Ανάλογες ασυνέχειες ,ασυνέπειες-ων ουκ έστι αριθμός- προς όλους και όλα-πολλές από τις οποίες με πολλαπλά κόστη και σε τοπικό επίπεδο και για τους δημότες της κάθε περιοχής– διεκπεραιώθηκαν μεν επιτυχώς , αλλά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο ( η σημείωση δικήμου) και προς το ΠΑΡΟΝ. 

Αλλά δεν έφτανε μόνο αυτό .Απαξιωτικά σχόλια δια στόματος κάποιων δήθεν υπεύθυνων δημοτικών συμβούλων δίνουν και παίρνουν έως και σήμερα σχεδόν σε κάθε ΔΣ,κατάπροηγούμενων Δήμων και Δημοτικών Συμβούλων τους κλπ για τις όποιες επιλογές τους , πολιτικές τους κλπ, παρά το γεγονός ότι και οι Δημοτικές αυτέςαρχές είχαν αναδειχτεί-και μάλιστα στο κάτω-κάτω σε ένα στενότερο τοπικό επίπεδο- και πάντως με πανομοιότυπο -όπως και η περί ού ο λόγος Διοίκηση του Δήμουτρόπο- δηλ. με ΕΚΛΟΓΕΣ και δικαιούνταν όπως όλοι να κάνουν και λάθη. 

• Οι Δήμος παρά την μεγέθυνση του εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμία ωρίμανσης έργων ,λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και καταρτισμένου προσωπικού. 

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό: 
- με την διαπίστωση ότι το σύστημα ανάθεσης και εκτέλεσης των δημοσίων έργων-όχι με ευθύνη όμως των Δήμων- παραμένει προβληματικό και χρονοβόρο αλλά και 

- με την έλλειψη σχεδιασμού και εφαρμογής πιο ολοκληρωμένων περιφερειακών σχεδίων ανάπτυξης 

θα έχουν σαν αποτέλεσμα να μην προχωρά κανένα μεγάλο μπορεί και μεσαίο.. έργο. 

Και όλα αυτά με την νέα προγραμματική περίοδο (2014-2020) να είναι πλέον προ των πυλών. Αν δεν καταφέρουμε ως Δήμος να ανατρέψουμε όσες παθογένειες και στρεβλώσεις μπορούμε εμείς, ως Δήμος να ανατρέψουμε, θα μετράμε πάλι χαμένες ευκαιρίες. 

Το μέλλον του Δήμου, βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο πρέπει να σταματήσει να σχεδιάζεται με έργα «φαραωνικής έμπνευσης» τα οποία συνήθως θέλουν πολύ μεγάλο χρόνο και χρήμα για να υλοποιηθούν γι αυτό και εγκαταλείπονται ή στη μέση ή πριν καν αρχίσει η εκτέλεση τους . 

Τέλος  συνιστώ ανοικτά σε όσους ελπίζουν ότι οι δήμοι θα συνεχίσουν να λειτουργούν σαν προπαρασκευαστικά στάδια παραγωγής «πολιτικών» στελεχών» να αρχίσουν να το ξεχνούν μάλλον ύστερα και από την βαθύτατη κρίσι, συνολικά του πολιτικού μας συστήματος και όχι μόνο που βιώνουμε εδώ και καιρό. 

Υ.Γ.     Επί των ειδικότερων αναφορών του Δημάρχου στο Τεχν. Πρόγραμμα ,το φετεινό σχέδιο δράσης του Δήμου-στην ουσία επί του προϋπολογισμού του τρεχ. έτους θα επανέλθω με ένα επόμενο και εντελώς εξειδικευμένο σχόλιο μου το οποίο και θα αφιερώσω ειδικά σε όσους δεν τους έχουν ικανοποιήσει ούτε οι περσινές αλλά ούτε και οι φετεινές αναφορές μου επί του ιδίου θέματος, με μια όμως προϋπόθεση και παράκληση: 

Να έχουν μελετήσει προηγουμένως και πάντως πριν αποπειραθούν να σχολιάσουν τα γραφόμενα μου επισταμένως την ειδικά διεξοδική, τεκμηριωμένη κλπ ανάλυση που έγινε προς το Σώμα του Δ.Σ. και κατ επέκταση προς τους δημότες , στις 8-2-13 αναγιγνώσκοντας την αριθμ. 27/2013 σχετική απόφαση του, αναρτημένη στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με στοιχεία: ΑΔΑ:ΒΕΥ5ΩΨΔ-ΠΗΡ και βέβαια την θέσεις του Δήμαρχου έτσι όπως αναλύθηκαν την 1-2-13 σε σχετικό με το θέμα ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΚΟΥΦΗΣ 

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Άργους-Μυκηνών 

(Δημοτική Ενότητα Λυρκείας) 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου